Uitbreiding sterilisatiecampagne
sterilisatie van huiskatten kan nu het hele jaar door

Stad Mechelen breidt de sterilisatiecampagne van één maand uit naar een volledig jaar voor gezinnen die het financieel moeilijk hebben om hun katten te laten steriliseren of castreren. Vanaf 20 mei kunnen gezinnen terecht bij dierenartsen die zich aansluiten bij de campagne.  ​​​​​​​
​​​​​​​
“Het steriliseren van katten is een preventieve maatregel om op termijn de zwerfkattenpopulatie en bijhorende dierenleed op een diervriendelijke manier te verminderen”, zegt schepen van Dierenwelzijn, Koen Anciaux (Open VLD).
 
De stad en de Dierenbescherming Mechelen vzw sloegen de afgelopen drie jaar (2016-2018) de handen in elkaar om deze campagnes te doen slagen. Het idee bestond uit een campagne op te zetten voor het steriliseren/castreren van huiskatten onder de titel ‘Maart sterilisatiemaand’ en ‘November sterilisatiemaand’ met specifieke aandacht voor gezinnen die het financieel moeilijker hebben dan een gemiddeld gezin.
 
Wegens succes beslist de stad Mechelen om voor 2019 een budget van € 25.000 te voorzien om het project uit te breiden. Zo kunnen de sterilisaties verspreid worden over het jaar en hoeft men niet te haasten om het dier te laten steriliseren binnen een campagnemaand. Dat betekent ook minder werkdruk voor de dierenartsen.
 
Wat kost een sterilisatie/castratie
Elke deelnemende dierenarts vraagt zijn eigen prijs voor sterilisatie/castratie (met
een maximum van 125 euro/sterilisatie en 65 euro/castratie). De gezinnen betalen 25 euro/sterilisatie en 10 euro/castratie (maximum 2 katten per gezin). Het verschil tussen de betaalde prijs en de effectieve prijs wordt bijgepast door de stad Mechelen (=100 euro resp. 50 euro).
 
Gezinnen uit de doelgroep kunnen voor hun deelname aan de sterilisatiecampagne een
aanvraagformulier invullen aan het onthaal van het Huis van de Mechelaar, Sociaal Huis en de Dierenbescherming.
 
Kittens moeten sinds 1 april 2018 verplicht gecastreerd/gesteriliseerd worden voor ze 5
maanden oud zijn en/of voor verkoop of adoptie. Katten die geboren zijn tussen 31 augustus 2014 en 31 maart 2018 moeten steriel gemaakt zijn tegen 1 januari 2020. Voor oudere katten geldt de sterilisatieplicht enkel vóór ze van eigenaar veranderen. Met deze regelgeving wil Mechelen de zwerfkattenproblematiek aanpakken.