Stille studieplek in stadhuis Mechelen 
Plaats voor 30 studenten tijdens blok
Vanaf maandag 20 mei kunnen studenten en scholieren een tijdlang terecht in een leegstaande ruimte van het stadhuis van Mechelen. Het stadsbestuur komt hiermee tegemoet aan een nood die er al langer leeft bij jongeren om samen te studeren.


De vraag naar en het gebruik van collectieve studeerplekken zit in de lift. Niet enkel bij studenten van het hoger onderwijs, maar ook bij leerlingen uit het secundair onderwijs is dat het geval. De stad Mechelen wil hier graag op inspelen. “Samen studeren heeft heel wat voordelen. Er is meer sociale controle, er kan kennis uitgewisseld worden en de stille omgeving zou voor minder afleiding zorgen. Als echte onderwijsstad is het voor ons een evidentie om op deze vraag in te gaan”, aldus schepen van Onderwijs Marina De Bie.

“Studeren kan ook een eenzame periode zijn voor veel studenten. Door dit samen te doen, ontstaat er een gevoel van samenhorigheid, waardoor studenten elkaar ook motiveren”, vult jeugdschepen Abdrahman Labsir aan.

Leegstaande ruimte
“Twee jaar geleden verhuisden de meeste stadsdiensten naar andere gebouwen in de stad. Sindsdien staat een deel van het stadhuis leeg en dus was dit een ideale optie om als studeerplek in te richten. Het doel is om tegemoet te komen aan studenten die hard hun best doen”, zegt Koen Anciaux, schepen van Eigendommen.

De ruimte op de eerste verdieping ondergaat momenteel een grondige poetsbeurt en wordt nadien ingericht als stille werkplek voor de blokperiode, meer bepaald van 20 mei tot 30 juni. In de lokalen is ruimte voor een 30-tal studenten. Ze zal toegankelijk zijn op weekdagen van 8 tot 16.30 uur. Wifi is aanwezig.

Sociale controle
Het personeel van Stad Mechelen wordt aangemoedigd om af en toe plaats te nemen in de stille studieplek. Dit is niet alleen bevorderlijk in het kader van het Nieuwe Werken, waarbij personeelsleden geen vaste werkplaats of bureau meer hebben en dus hun werkruimte volledig zelf kunnen kiezen, maar ook om bij te dragen aan de sociale controle.

Er zijn ondertussen heel wat organisaties, scholen en bedrijven die ruimtes voor studenten aanbieden. In Mechelen zijn dat onder andere:

  • Hoofdbibliotheek (70 plaatsen)
  • Dorpshuis Hombeek (20 plaatsen)
  • Thomas More Mechelen (Campussen Kruidtuin, De Vest en De Ham)
  • Mechelse Moskee 
  • Moskee Al-Buraq 
  • Jeugdwerking J@M (LDC De Schijf)
  • Jeugdwerking Rojm
  • IT-consultancybedrijf Elmos (15 plaatsen)

Mogelijk zijn er nog meer organisaties en bedrijven die een stille werkplek aanbieden voor studenten tijdens de blokperiode.