Stad Mechelen en Toerisme Vlaanderen stellen voor: ‘Mechelen, toegankelijk voor iedereen’

Vanmorgen, niet toevallig op de Internationale Dag van Personen met een Handicap, stelden Björn Siffer (schepen van Toerisme) samen met Toerisme Vlaanderen de gloednieuwe brochure ‘Mechelen, toegankelijk voor iedereen’ voor aan pers en publiek. Samen met enkele personen met een beperking hebben zij nadien de Mechelse toegankelijke erfgoedroute ingewandeld.

“Mechelen wil evolueren naar een leeftijdsvriendelijke stad die toegankelijkheid voor iedereen en voor alle leeftijden hoog in het vaandel draagt”, voegt Koen Anciaux, schepen van Welzijn er aan toe.
Dit initiatief past binnen het engagement van Mechelen om een inclusieve stad te zijn. Björn Siffer: “De deelnemers zullen passeren langs kunsthistorische hoogtepunten zoals het Schepenhuis, Museum Hof van Busleyden en de Sint-Romboutstoren. Al deze bezienswaardigheden liggen binnen wandel- en rolbereik.

Als toeristische bestemming speelt Mechelen cultuurhistorische en gezinsvriendelijke troeven uit voor elke bezoeker, van elke leeftijd of achtergrond, met of zonder beperking. Mechelen toont zich als stad van warme waarden en mensenrechten waar iedereen welkom is. “Mechelen is niet alleen een gastvrije maar ook een inclusieve stad”, zegt schepen van Toerisme Björn Siffer. “Een reguliere stadswandeling is voor mensen met een tijdelijke of permanente beperking niet overal even makkelijk te bewandelen. Deze brochure is volledig uitgewerkt op basis van deskundig onderzoek, door mensen die de materie van fysieke beperkingen door en door kennen. Voortaan kunnen dus ook personen met een beperking onbekommerd genieten van het historisch hart van Mechelen.”

Toegankelijke erfgoedroute

Blikvanger van de brochure is de kaart met een toegankelijke erfgoedroute doorheen het historisch centrum. INTER, Vlaams expertisecentrum in toegankelijkheid, heeft daarvoor de Bourgondische stadswandeling nauwkeurig gevolgd met een rolstoelgebruiker, een blinde persoon en iemand op leeftijd, om alle mogelijke obstakels te detecteren. Sommige hindernissen heeft de stad Mechelen weggewerkt op de route, in andere gevallen is de route wat aangepast. De brochure en het routeplan zijn in het Nederlands en het Engels beschikbaar, zodat ook internationale bezoekers ze kunnen gebruiken.

Voor Toerisme Vlaanderen is Mechelen Toegankelijk voor iedereen een nieuwe stap vooruit. Na het pilootproject in de Westhoek in 2013 en de volledige screening van de toegankelijkheid aan de Kust, richt Toerisme Vlaanderen zich nu op de kunststeden. Brugge was de eerste stad in 2016, Mechelen volgt nu in 2018.

Peter De Wilde, administrateur-generaal van Toerisme Vlaanderen: “Vlaanderen is terecht trots op ons erfgoed. We willen dit graag met de hele wereld delen. Samen met Brugge zet Mechelen vandaag een lijn uit, die hopelijk ook andere kunststeden in Vlaanderen kan inspireren om een hoog niveau van inclusie, culturele meerwaarde en gastvrijheid te realiseren.”
 
Onderzoek naar toegankelijkheid

Een vakantie in een kunststad is pas geslaagd als je van alle troeven van de stad kan genieten. Personen met een beperking moeten zich immers degelijk kunnen informeren over alle onderdelen van de toeristische keten. “Ook voor de oudere Mechelaars en bezoekers die minder goed te been zijn is deze brochure een interessante bron van informatie”, zegt Koen Anciaux.
De brochure verzamelt naast de erfgoedroute ook informatie over musea en bezienswaardigheden, cafés, restaurants, openbare toiletten en toeristische infokantoren. Ze bevat ook alles over toegankelijke vakantieverblijven, zorg, hulpmiddelen, vervoer en parkeren in Mechelen. De gebruiker kan zo voor zichzelf uitmaken welke adressen goed of minder geschikt zijn of welke voorbereidingen hij of zij kan treffen.
De brochure en toegankelijke erfgoedroute zijn het resultaat van een samenwerking tussen Toerisme Vlaanderen, Visit Mechelen, Stad en Sociaal Huis Mechelen, Monumentenzorg Mechelen en INTER. Toerisme Vlaanderen investeerde zo’n 20.000 euro in het project.

Praktisch
Wandelbrochure in print of digitaal
Gratis te verkrijgen bij
Visit Mechelen, Vleeshouwersstraat 6, B-2800 Mechelen
T +32 15 29 76 54, E visit@mechelen.be
 
Links 
http://www.visitmechelen.be/toegankelijk-mechelen