Matrassen voor Sociaal Huis Mechelen

Het Sociaal Huis Mechelen engageert zich om nieuwkomers en gezinnen in nood te helpen op het vlak van thuiszorg, vervoer en wonen. En wie wonen zegt, zegt ook slaapplaats en matras. Het Sociaal Huis gaat nu een samenwerking aan met Oscar Sleep: deze webshop schenkt gedurende minstens 6 maanden alle teruggestuurde matrassen aan onze organisatie.

De behoefte
De ontvangers kunnen nieuwkomers zijn, maar net zo goed vrouwen die gevlucht zijn voor intrafamiliaal geweld of mensen die uit een situatie van dakloosheid zijn gekomen.
De behoefte aan matrassen bestond al langer bij het Sociaal Huis. De geholpen gezinnen krijgen weliswaar onderdak maar moeten huishoudelijk meestal van nul beginnen. En ook matrassen maken deel uit van die basisbehoeften. Een gemeenschappelijk contact, tevens Mechelaar, bracht de bal aan het rollen. De wens van Oscar Sleep om de teruggestuurde matrassen, van overigens hoge kwaliteit, een nuttige bestemming te geven kruiste de behoefte van het Sociaal Huis.
Het Sociaal Huis beschikt over 39 doorstroomwoningen, voor mensen die begeleiding nodig hebben op vlak van huur. In totaal zijn er momenteel ongeveer een 1000 leefloongerechtigden. Schepen Koen Anciaux, voorzitter van het Sociaal Huis, is dus opgetogen met de samenwerking: “Het Sociaal Huis heeft nu een volwaardige partner voor slaapcomfort. Onze insteek is vooral om deze kwalitatieve en nog amper gebruikte matrassen te geven aan mensen die omwille van omstandigheden eigenlijk helemaal van nul moeten beginnen.”

Het engagement
Oscar Sleep is een startup die volledig online een uniek model van matras verkoopt, beschikbaar in verschillende formaten. In hun verkoopconcept krijgt de klant 100 testnachten. Is de koper niet tevreden, dan haalt Oscar Sleep de matras weer gratis op.
Iedere matras die gedurende 6 maanden wordt teruggestuurd, gaat dus naar het Sociaal Huis, die de matras op zijn beurt een nuttige bestemming geeft. “Toen we Oscar Sleep begin 2016 oprichtten, leefde al het idee om de teruggestuurde matrassen een nobel doel te geven, omdat het zeker nog goed bruikbare producten zijn. De diensten van het Sociaal Huis liggen volledig in lijn met ons sociaalvoelend gedachtegoed”, aldus Yves Back, CEO van Oscar Sleep.
Een inschatting maken van het aantal matrassen die worden gedoneerd is moeilijk. Voor het Sociaal Huis zijn de aantallen echter van ondergeschikt belang. “Iedere matras die we krijgen, is een familie meer die we kunnen helpen om beter te slapen.” Vervolgt de schepen.

Eerste matras voor het gezin Zeli
In aanwezigheid van schepen Koen Anciaux, voorzitter van het Sociaal Huis Mechelen, mocht het gezin Zeli de eerste matras in ontvangst nemen, meteen het startschot van de samenwerking. Het gaat om een geregulariseerd gezin oorspronkelijk uit Albanië. De ouders ontfermen zich over twee dochters van 14 en 9 jaar oud. Zij zijn pas verhuist naar een nieuw appartement en moeten van nul beginnen. Daarom is deze gift zeker een hart onder de riem.