Het vijfde ‘Kunstproeven’ festival in Mechelen

Elk jaar organiseert Sjarabang vzw “Kunstproeven”, het grootste tweedaagse  inclusief kunstenfestival voor mensen met en zonder beperking. Op 14 en 16 maart worden er weer meer dan 1500 mensen verwacht uit heel België die naar Mechelen afreizen voor het tweedaagse festival in het Cultuurcentrum.

De naam “Kunstproeven” zegt het al: het is de bedoeling dat je naar hartenlust kan proeven van allerlei kunstige activiteiten. Het kunstfestival voor mensen met en zonder beperking vindt vandaag en donderdag plaats. Er staan tal van workshops en activiteiten op het programma in het Cultuurcentrum. Meer dan 500 deelnemers, ruim 200 begeleiders en ook nog een hele groep studenten die deelnemers begeleiden, uit alle Belgische provincies reizen af naar Mechelen.
Er is een speciaal aanbod voor scholen zodat de schoolgaande jeugd ook eens kan komen proeven van deze bijzondere ervaring. “Het Sociaal Huis levert financiële steun aan Sjarabang vzw, omdat er grote nood is aan vrijetijdsbesteding voor deze doelgroep. Met ‘Kunstproeven’ zijn de mensen een hele dag op stap, voor weinig geld. Ik ben trots op de organisatie: het zien van al de vrolijke gezichten doet deugd. Voor de gasten is alles geregeld en de begeleiders kunnen inspiratie opdoen voor hun eigen activiteiten en workshops.” Zegt schepen Koen Anciaux, voorzitter van het Sociaal Huis.
Het programma van Kunstproeven omvat doe-workshops: workshops waar je zelf actief aan de slag gaat. Kijkworkshops: workshops waar je eerder passief van kunst en cultuur proeft en doorlopers: dit zijn workshops die doorlopend plaatsvinden en waar je dus vrij aan kan deelnemen tussen de andere sessies door. Daarnaast zijn er tentoonstelling te bezichtigen. Verder zijn er muziekoptredens tijdens de middagpauze en als afsluiter mag er gedanst worden op live-muziek. Op dinsdag is er accordeonmuziek van Marino Punk en op donderdag covers van de Ups & Downs.
Sinds januari sierden bijna een honderdtal katten en konijnen vitrines in de Mechelse binnenstad. Met deze actie wou Sjarabang de talenten van mensen met een beperking in de verf zetten. De dieren uit polyester werden onder handen genomen door personen zonder, maar vooral met een beperking. Ze werden onder meer afgewerkt door leerlingen van de scholen Ursulinen, Den Anker en Sint-Janshof. Vandaag keren deze katten en konijnen terug naar huis, maar een klein deel staat te koop. Ook is er een mogelijkheid om deze kunstwerken te laten maken door Sjarabang Vzw.
Wegens groot succes breidt het festival volgend jaar uit van twee naar drie dagen. Het gaat dan weer door in het Cultuurcentrum op 12, 13 en 15 maart 2018.