Extra waakzaamheid voor onze dieren bij hittegolven en ozonpieken
 
Dieren hebben tijdens warme dagen extra aandacht nodig net zoals alle andere risicogroepen. Ook zij hebben last van de hitte. Met enkele tips kan je je dier helpen de hitte te trotseren. Belangrijk is om voor verkoeling te zorgen en inspanningen te vermijden. Schepen van Dierenwelzijn, Koen Anciaux roept op tot extra waakzaamheid. 

“Met dit aanhoudende zomerweer roepen we mensen op om niet alleen extra goed te zorgen voor kwetsbare mensen, maar ook alle huis- en weidedieren. We geven graag wat handige tips mee om deze tropische periode goed door te komen”, klinkt het bij de schepen.   

Maatregelen tijdens warme dagen 
Dieren hebben schaduw en ventilatie nodig, dus zorg dat je dier steeds verkoeling of de schaduw kan opzoeken. 
•    Verplaats vogels-, knaagdieren- en konijnenkooien naar een plaats waar het koel is. Leg eventueel een nat laken over het hok om het af te koelen. 
•    Landbouwhuisdieren zoals paarden, ezels, schapen en geiten hebben beschutting nodig zoals bomen of een schuilhok. Gebruik géén metalen container als huisvesting op warme dagen.
Voorzie vers drinkwater 
Bij warm weer eten dieren minder en drinken ze veel meer. Zorg daarom voor voldoende drinkwater. Hou er rekening mee dat het water snel verdampt. Voorzie daarom extra drinkbakken die niet kunnen worden omgestoten. 
•    Om het water koel te houden, kan je er ijsblokjes in doen of de drinkflessen even in de diepvries steken. Het water mag echter ook niet te koud zijn. 
•    het water minstens 2 keer per dag verversen. 
•    Geef landbouwhuisdieren en paarden ook een zoutblok om verloren mineralen door zweten terug aan te vullen. 
•    Controleer geregeld de werking van een automatische drinkpomp.

Bescherm ze tegen verbranding
Ook dieren kunnen verbranden vooral als ze een witte of lichte vacht hebben. De gevoelige plaatsen zijn de rug, oren en neus: de oren van katten, puntoren van honden, de rug en oren van varkens, witte neuzen van paarden, ezels, koeien en schapen. Gebruik een  zonnebrandcrème met factor 30 of meer. Voor honden en katten bestaat speciale zonnebrandcrème die niet giftig is. Test de crème eerst op een klein stuk huid om te zien of het dier niet allergisch is.
Ook de voetzolen zijn gevoelig. Heet asfalt en straatstenen veroorzaken brandwonden. Laat je hond dus nooit uit op hete asfalt of tegels lopen.
Weidedieren die bij zeer hoge temperaturen buiten staan, kunnen net als mensen last krijgen van de warmte. “Daarom is het belangrijk dat zij een plekje in de schaduw hebben, zodat ze even aan de zon kunnen ontsnappen. Een aangepast schuilhok in de weide is een goede oplossing, maar ook de natuurlijke bescherming van bomen of struiken kan voldoen,” zegt schepen Anciaux.
 
Laat ze een badje nemen
Voor weidedieren loont het om een poel in de weide aan te leggen, als er ruimte voor is. Om te vermijden dat de dieren verdrinken zorg je voor een gemakkelijke in- en uitgang. Een ondiepe poel zorgt ervoor dat de dieren kunnen liggen of rollen. 
Voor kleine dieren kan het voldoende zijn om een schaal water of een plas te voorzien. Zorg dat duiven, kippen en andere vogels zowel kunnen baden in een lage schaal water.

Vervoer
Zelfs bij relatief milde buitentemperaturen of op een schaduwrijke plek loopt de temperatuur in de auto razendsnel op. Dus laat je dier nooit alleen achter in een auto. Vermijd transport in de hitte. Ga je toch de baan op, voorzie dan verkoeling en voldoende drinkwater.

Voorkom oververhitting 
Oververhitting kan je herkennen als de dieren er vermoeid of levenloos uitzien. Vaak houden ze de bek of snavel open en hijgen ze. Honden en katten met een korte snuit zijn extra gevoelig aan oververhitting.
Breng het dier direct in een koele omgeving en maak de onderkant van het dier nat met lauw water of leg het dier op een frisse, natte handdoek. Van te koud water gaan de bloedvaten dicht, waardoor de overtollige warmte niet weg kan. 
Voorzie koel drinkwater en laat het dier iedere paar minuten een klein beetje drinken. Raadpleeg een dierenarts als het niet beter gaat met het dier.